Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin: 130 KiLOMETREDEN SU GETİRDİK

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, tedbir alınmadığı taktirde 2030’dan sonra bu ülkenin su fakiri olan ülkeler arasına girebileceğini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise yaptıkları Düzbağ Projesi sayesinde 130 kilometreden su getirdiklerini ve bu sayede su sıkıntısı yaşamadıklarını belirtirken, Gaziantep Valisi Kemal Çeber’de, suyun doğru yönetilmesi, sistemin doğru kullanılması gerektiğin dile getirdi.

Büyütmek için resme tıklayın

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce suyun kaynağından musluğa güvenli bir şekilde gelebilmesi amacıyla Gaziantep'te "Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Su Güvenliği Planlarının Hazırlanması Tanıtım Toplantısı ve Risk Yönetimi Çalıştayı" düzenledi.  Bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Tiryaki, amaçlarının suyun kaynağından içimine kadar yerel yönetimlerle iş birliği yapmak ve hassasiyeti arttırmak olduğunu söyledi.

TİRYAKİ:  BİZE DÜŞEN 

TEDBİRLERİMİZİ ALMAK.

Türkiye'nin su stresi yaşayan bir ülke olduğuna dikkati çeken Tiryaki, "2030'a kadar gerekli tedbirler alınmadığı takdirde su fakiri olacağımız yetkililer, bilim insanları tarafından söyleniyor. Bunu zaten görüyoruz." dedi. 

Dünyanın her alanda olduğu gibi iklim alanında da değişimlerin olduğunu belirten Tiryaki, şöyle devam etti: "Bu yıl içinde 2 binden fazla sadece Türkiye'de orman yangını çıktı. Dünyanın birçok ülkesinde hala bugün bile devam eden yangınlar var. Bunların çok azının kasıtlı olduğunu söyleyebilirim. Ama çok önemli bir kısmı insan hatasından kaynaklanıyor. Yolda giderken attığımız bir sigaradan, yaptığımız bir mangal ateşinden çıkan yangınların sayısı çok fazla. Çok sayıda iklim değişikliğine paralel olarak, denizler, göller kuruyor, sular kesiliyor, yangınlar çıkılıyor, taşkınlar oluyor. Bazı yerler bir yıllık yağmur bir günde yağıyor. Yani ciddi anlamda iklimde değişiklik var. Bize düşen tedbirlerimizi almak. 2030'dan sonra bu ülke bu Anadolu coğrafyası su fakiri olan ülkeler arasına girecek. Tedbirlerimizi almak durumundayız."

Tiryaki, dünyanın önemli bir kısmının kaliteli suya ulaşamadığını, bunun tehlikenin boyutunun ortaya konması açısından önemli bir gösterge olduğunu anlattı.  Su konusundaki tehlikeye karşı sadece yerel yönetimlerin değil tüm birimlerin işi ciddiye alması ve tedbirli olması gerektiğini aktaran Tiryaki, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu su konusuyla ilgili belki son günlerde veya son yıllarda ülkemiz etrafındaki coğrafyalarda başlayan iç savaşlar, sel, kavgalar ve benzeri nedenlerle bazı göç hareketleri olmuş olsa da önümüzdeki süreçte bu risk iyi yönetilemediği takdirde su kıtlığından kaynaklı dünyada çok önemli göçlerin olacağına inanıyorum. Bu benim fikrim değil bilimsel dayalı bir görüş." 

ÇEBER: ‘SUSUZLUK BAŞLAMADAN, SU İLE İLGİLİ ÖNEMLİ ADIMLAR ATILMALI

Gaziantep Valisi Kemal Çeber de yaşamın en temel maddelerinden olan suyun kullanımı insanlık tarihi boyunca önemli bir konu olduğunu ifade etti. Su sorununa karşı hem yöneticilerin hem de bireysel olarak herkesin bilinçli olması gerektiğini söyleyen Çeber, "Ülkemizin geleceğini etkileyecek bir konu. Bu toplantı ileride yaşayacağımız sıkıntıları aşmamıza vesile olur. Önemli olan afet gelmeden tedbir almaktır. Esas değinmemiz gereken konu budur. Susuzluk başlamadan su ile ilgili önemli adımlar atmaktır. Ülkemizin her yerinde su konusu konuşuluyor artık. Suyun doğru yönetilmesi, sistemin doğru kullanılması gerekiyor " dedi. 

ŞAHİN: ‘DÜZBAĞ PROJEMİZ OLMASAYDI SU SIKINTISI YAŞARDIK”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise 6 Şubat'ta adeta küçük bir kıyamet yaşadıklarını söyledi.  Suyun önemini her anlamda hissettiklerini ifada eden Şahin, suyun hayat olduğunu ve yaşamanın temel gereksinimi olduğunu hatırlattı. Su sorununun dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğunu belirten Şahin, "Zamanla yarışıyoruz, sonucu iyi uygulamamız gerekiyor. Ne kadar beşeri sermayeniz varsa o kadar zenginsiniz demektir. Buradan güzel bir ders alarak hemen uygulamaya geçmemiz lazım." ifadesini kullandı.  Şahin “ Deprem sonrasında alacağımız derslerle bundan sonrası ile ilgili yapılması gerekenleri acil yapmamız gerekiyor. Burada konuyla ilgili yetişmiş insan gücü beşeri sermaye var. Su medeniyettir. 2014 yılında göreve geldiğimizde su sıkıntısını gördük. İlk önce vatandaşları bilinçlendirme için çalışmalar hazırladık. Düzbağ Projesi bundan sonra başlattık. Ankara’da temaslarda bulunduk. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ile proje hayata geçti. 130 kilometreden su getirdik. Eğer bu olmasaydı şu anda su sıkıntıları yaşayabilirdik.” diye konuştu.

 SÖNMEZLER: ‘DOĞRU HAMLELERLE KARARLAR ALARAK İLERLİYORUZ

Depremin ardından yaşanan su sorununa değinen GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ise, ‘’Su Yönetimi Müdürlüğüne teşekkür etmemiz gerekiyor çünkü bu bağlamda en doğru lokasyonu onlar belirliyor. Bizler 6 Şubat depreminin merkez üssünden su alan bir idareyiz. Dolayısıyla o tarihlerde en büyük risk bu bölgedeydi. Tabii deprem esnasında her türlü sıkıntıları yaşadık. DSİ Genel Müdürlüğümüzle birlikte çok doğru hamlelerle kararlar alarak ilerliyoruz. Bu bölgenin yapısına uygun proje hayata geçiriyoruz’’ dedi.

GAZİANTEP PİLOT İL SEÇİLDİ

Deprem, taşkın, kuraklık gibi doğal afetler başta olma üzere, kimyasal, biyolojik, radyoaktif, nükleer (KBRN) ajanlara bağlı risklere ilişkin terör saldırıları ve siber saldırıları ele alan; afet öncesinde, afet esnasında ve sonrasında gerçekleştirilecek çalışmalar ile acil durum planlarını da ihtiva edilmesi için pilot bölge olarak seçilen Gaziantep’in “Gaziantep Kaynaktan Musluğa İçme ve Kullanma Su Güvenliği Planı”na yönelik proje için ise 2023 yılı sonunda çalışmaların tamamlanması hedefleniyor.

Konuşmaların ardından çalıştay, panel ve sunumlarla devam etti. •BÜLTEN

26 Eyl 2023 - 21:07 - Gündem

Son bir ayda gaziantepgunes.com sitesinde 88.391 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Güneş Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Güneş Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Güneş Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Güneş Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.