140 karakterle derinleşemeyiz

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen CNR Gaziantep Kitap Fuarı, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür’ün katıldığı törenle açıldı. 28 Ekim’e kadar devam edecek olan fuar, 09.00’dan 18.00’a kadar kitapseverleri bekliyor.

BİLGİ GÜÇTÜR İKTİDAR YAPAR

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve CNR Holding kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık işbirliğinde organize edilen kitap fuarının açışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türk medeniyetinin insanlığa ve okumaya ayrı bir önem verdiğini aktardı. Şahin, “İlim bizim yitik malımızdır. Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu? İlim Çin’de de olsa almalıyız’ diyen bir medeniyetten geliyoruz. Dünya’nın ruhuna baktığımız zaman, medeniyetler tarihini incelediğiniz zaman karşımıza, ‘bilgi güçtür iktidar yapar’ mesajı çıkıyor. Bilgiyi elinde tutarsan o dönemin söz sahibi olursun. Amerika’nın bugün güçlü olmasının tek nedeni kurduğu silikon vadileridir, beşeri sermayeye yaptığı yatırımdır. Tarihten, kültürden aldığımız güçle gelecek hedeflerine giderken okumayı bilimi güçlü bir biçimde merkeze koymamız gerekiyor. Özellikle bu şehir için bu daha mühim, Türkiye’nin en genç nüfusuna sahibiz. Bu büyük bir zenginlik büyük bir nimet. Gençleri doğru yetiştirmemiz, doğru bir biçimde geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Bize düşen, gençlere fırsat eşitliği vermektir. Temeli sağlam tutmak, temelde gençlerimizi, çocuklarımızı okuma alışkanlıkları edindirmek. Okuma, büyük bir pencere açıyor” dedi.

NE OLUR OLSUN OKUYUN

Ne olursa olsun okuyun diyen Şahin, “Cumhurbaşkanımızın daha 90’lı yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde bir taraftan çöplerle ilgili çalışmalar yaparken bir taraftan Melen projesiyle İstanbul’un su problemini çözerken bir şey daha yaptı. Kültür AŞ’yi kurdu, 90’lı yılların Türkiye’sinde çok önemli bir başlangıçtı. Ben gittim yerinde inceledim, gurur duydum onur duydum, bakanlık kadar bir külliyat oluşturulduğunu gördüm. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına gelir gelmez hemen Kültür AŞ’nin kurulmasıyla ilgili talimat verdim. Burada tarih var, kültür var, gastronomi var, Cumhuriyet tarihi var, antik kentler var, Rumkale var Karkamış var, Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’te kaldığı 36 saati nasıl geçirdiğini gösteren kurumsal bir hafıza var. Sizlerden istediğimiz tek şey, ne olur bunları okuyun. Yalnızca okumakla kalmayın, bunları amel edin. Cumhuriyetin 100’üncü yılında 10’uncu ekonomi olma hedefimiz varsa bu tek başına parayla, tek başına ekonomiyle olmaz, zihinsel dönüşüm çok önemli, ‘vicdan; Allah’ın yürekteki bedendeki sesidir’ diyor şair, o kadar güzel tarif ediyor ki. Dünya’da savaşlar bitsin istiyorsak gözyaşı dinsin istiyorsak, insani dönüşümü sağlamamız, medeniyet kodlarımıza dönmemiz, ‘oku’ emrini yerine getirmemiz, vicdanla Dünya’ya bakmamız gerekiyor, adaletli yönetici olmamız gerekiyor, gençleri geleceğe hazırlamamız gerekiyor.

GENÇLERİ KİTAPLA BARIŞTIRMAMIZ GEREKİYOR

Bu fuar herhangi bir fuar değil, kitap alış verişi de değil, bir olma, beraber olma, kitabi güçlü bir şekilde yol haritası kılma bizim için çok önemli. Bu fuarda 200 faaliyet yapılacak. 2 milyonluk şehrin yüzde 40 gelse, şu havayı bir solusun istiyorum. Gençleri kitapla barıştırmamız gerekiyor. Sosyal medya çok önemli, twitter, facebook hepsi çok önemli, elbette bunları kullanacağız, ama 140 karakterle derinleşemeyiz, olgunlaşamayız. Derinleşmemiz lazım, olgunlaşmamız lazım, çok boyutlu düşünmemiz lazım. Tek boyutlu düşünenlerin nasıl altın neslin, hain nesle dönüştüğünü gördük, aklımızı kiraya veremeyiz. Bunun için de çoklu bir biçimde düşünmemiz lazım. Hepsinin başı küçük Buhara’ya yeniden dönmemiz lazım. Bu topraklar küçük Buhara’dır, hak ettiği yerlere yeniden dönecektir” ifadesini kullandı.

İLK NEFESTEN SON NEFESE KADAR

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise, Türk toplumunda okuma kültürünün giderek zayıfladığını belirterek, açılan kitap fuarlarıyla bu çöküşün önüne geçileceğine inandığını söyledi. Yerlikaya, “İlimizde böylesine yoğun ve etkin bir “Kitap Günleri” atmosferinin yaşanacak olmasından büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. Okumanın faziletiyle ilgili ne söylesek az gelir. Bizim inancımız medeniyetimiz çok açık. Hepimize beşikten mezara kadar okumayı öğütlüyor. Yaratılış gayemiz eğer yaratıcıyı tanımak bilmek ise bunun tek çıkış yolu okumaktır. Bilen olmak zorundayız bilmeyen olmak durumunda değiliz. İlk nefesten son nefese kadar yüz akıyla bitirmemiz gereken ömür sınavını ancak böyle kazanabiliriz. Sonsuz hayatı buradaki nefeslerimizle satın alıyorsak buradaki rehberimiz okumaktır. Aydınlığa ancak bu şekilde kavuşabiliriz. Sizlerle üç reel veriyi paylaşmak istiyorum. Bunlardan ilki UNESCO verilerine göre okuma sıralamasında dünyada Türkiye 86. Sırada bulunuyor. Televizyon ve internette harcadığımız vakitleri yerimizi söylemek dahi istemiyorum. İkincisi de Dünyada kitapla ilgili kişi başına düşen harcama miktarı 1,3 dolar. Güzel yurdumuzda bu rakam çeyrek dolar Üçüncü reel veri ise TÜİK verilerine göre Türkiye’de kişi ihtiyaç listesinde kitabın yeri, sıralaması 235. Sırada bulunuyor. Bu üç veriyi sizlerle yüreğimiz sızlayarak paylaşıyorum. Son 10 yılda yayıncılık tür ve sayısı olarak çok iyi gelişmeler kaydettik. Ancak okumayla ilgili almamız gereken çok mesafe var. Bugün bu fuar 9 müstesna günü ayağımıza getirdi. İlimizde bu fuarı düzenleyen bütün paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür de okumanın önemine değinerek, 9 gün sürecek kitap fuarına katılımın yüksek olacağına inandığını sözlerine ekledi.

KİTAPSERVERLER ETKİNLİKTEN MEMNUN

Kitap fuarına katılan kitapseverler ise bu tarz etkinliklerin devam etmesinin gerektiğini söylediler.

GERÇEKTEN UMUT VERİCİ

Volkan Telmen, “Biraz organizasyon etksikliği var. Hafta sonu olması ve havaların kötü olmasına rağmen hafta için gelen öğrenciler hafta sonu gelmeye başladı. Gerçekten umut verici. İlerleyen günlerde bu sayının daha da artmasını bekliyoruz. Bir Gaziantepli olarak böyle bir etkinliğin daha da artması ve geleneksel hale gelmesi halkımız adına sevindirici.”

TAVSİYESİNE GÖRE GELDİM

Murat Özdağ, “Türkiye geneli fuarlara katılıyoruz. Antep’e ilk defa bir yayın evi olarak geldik. Geçen yıl fuara katılan arkadaşların tavsiyesine göre geldim.”

BU TARZ ETKİNLİKLERİN DEVAMI OLMALI

Meliha Demir, “Yarım saattir fuar alanında geziyorum. Gerçekten çok güzel kitaplar var. Bu tarz etkinliklerin devamı olmalı. Oğlum da çok sevdi.”

İSTEDİĞİM KİTAPLARI BULABİLDİM

Zehra Özmetin, “Fuarı güzel buldum. İlgi çekici kitaplar var. İstediğim kitapları bulabildim. Fiyatları da gayet ucuz, pahalı bir şey yok.”

ÖĞRENCİLER İÇİN FİYATLAR GAYET UCUZ

Melisa Sönmez, “Çeşit çeşit kitap var burada. Aradığım kitapları bulabiliyorum. Öğrenciler için fiyatlar gayet ucuz. Bence herkes buraya gelmeli. İyiki de gelmişim.”

İNSAN OKUMAYA BAŞLADIĞINDA DEĞİŞEBİLİR

Hayriye Tekerek, “Ben ilk defa geliyorum ama herkese gelmeli. İstediğim yazarın kitabını aldım bu yüzden çok mutluyum. Sürekli okuyorum ve okumaya da devam edeceğim. Kitaplar gerçekten çok güzel şeyler anlatıyor. İnsan okumaya başladığında değişebilir. Kitaplarda insanlar kendini bulur.”

GAZİANTEP’İN ÇOK İHTİYACI VAR

Tülay Mızrak, “Gaziantep’te olmasını istediğimiz bir etkinlik. İstediğim yayınları buluyorum. Gaziantep’te maalesef okuma oranı düşük. Bir öğretmen olarak bunu çok net olarak görebiliyorum. Sadece Gaziantep’te değil Türkiye’de de düşük. Şimdiki nesilde okuma oranı daha az. Canlandırmak lazım. Gaziantep’in çok ihtiyacı var. Ayrıca kitapların öğrencilere ve öğretmenlere daha ucuz olmasını talep ederim.”

KAYNAKLAR YÖNÜNDEN ZENGİNLİK VAR AMA KİMSE YOK

Yusuf Ziya Sablak, “Kitap fuarı bana göre ilgi ve alakaya değer bulunmadı. Sadece yazarlar varsa onlara kitap imzalatmak için geliyorlar. İlgi olamasa da kitap fuarları güzel. Kaynaklar yönünden zenginlik var ama kimse yok. Anteplilerin ilgisi yok.

ÇOCUKLARIN ELLERİNDE TUTARAK KİTAP FUARINA GETİRMEK GEREK

Zekeriya Efiloğlu, “Bir yazar olarak Gaziantep Kitap Fuarı’na üçüncü kez katılıyorum. Daha önceki yıllarda belediyemiz yoğun bir öğrenci katılımını sağlamıştı. Şuanda aynı çalışma var ama önemli olan öğrencilerin fuar alanına taşınması değil halkın bu tarz faaliyetlerin arasında bulunması. Ama bizde maalesef yemek ve dürüm kültürü biraz daha kitap kültürünün önüne geçtiği için halkımızın bu tarz yerlere rağbetinin çok az olduğunu görüyorum. Halkı buraya çekmek gerek. 538 çeşit yemeğimizin yanında 538 yazar, kitap, müzisyen, eğitimci, akademisyen koymamız lazım. Gaziantep de bunu hak ediyor. Çünkü çok güzel bir şehir burası. Bu medeniyet şehrini okumayla, eğitimle sanatla kültürle taçlandırmamamız lazım. Çocukların ellerinden tutarak kitap fuarına getirmek gerek.”

ANNE VE BABALARA ÇOK GÖREV DÜŞÜYOR

Emre Birinci, “Yer itibariyle küçük kalıyor ama bu bölge için ideal bir fuar diyebiliriz. Gaziantep’te okumaya ilgi az. Sempozyumlar ve konferanslar düzenleniyor ama biraz insan kendi iç dünyasında zenginleştirmesi gerekiyor. İnsanın içinde nasıl bu duyguyu oluştururuz derseniz bunun yeri tabi ki eğitim kurumlarıdır. Bizim de üniversiteye gidene kadar okuduğumuz kitaplar beş onu geçmezdi. Bizler çevremizden etkilendiğimiz için kitaplarla haşır neşir olduk. Anne ve babalara da çok görev düşüyor. Anne ve babaların oku çocuğum demekten ziyade kitap alıp okuması gerek ki çocuk da etkilesin.”

#

21 Eki 2018 - 00:00 - Yaşam

Son bir ayda gaziantepgunes.com sitesinde 72.997 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Güneş Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Güneş Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Güneş Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Güneş Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.