Suriyeliler evlerine dönmek istiyor

Gaziantep Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nün ‘Gaziantep’teki Suriyeliler’ araştırması, Göç Enstitüsü tarafından Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak kitaplaştırıldı.

Gaziantep Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nün ‘Gaziantep’teki Suriyeliler’ araştırması, Göç Enstitüsü tarafından Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak kitaplaştırıldı. Gaziantep’teki 190 mahallede oturan 129 hanenin, bin 824 bireyiyle yüz yüze görüşülüp kendilerine 79 soru yöneltilen araştırmada Suriyelilerin yüzde 56’ının evlerine dönmek istediği görüldü. Göç Enstitüsü’nün ilk kitabı hakkında açıklamalarda bulunan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür, “Araştırmamız, toplumda Suriyeli misafirlerimizin ülkelerine dönme düşünceleri ve suç sayısını artırdıkları gibi birçok mesnetsiz iddiayla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı” dedi.

Gaziantep Üniversitesi Seyirtepe tesislerinde düzenlenen toplantıya GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür’ün yanı sıra, Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Metin Bedir, Prof. Dr. Şehmus Demir, Prof. Dr. Avni Gökalp, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Süleyman Ganidağlı, Genel Sekreter Doç. Dr. Ayhan Doğan, Genel Sekreter Yardımcıları; Mehmet Ali Eminoğlu, Nuh Okumuş ve akademisyenler çok sayıda basın mensubu katıldı.

VATANDAŞLARIMIZ EVİNİ, YÜREĞİNİ, SOFRASINI AÇTI

Toplantıda konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep’te yaşayan Suriyeliler ile ilgili üniversite olarak yaptıkları çalışmalarda bahsetti. 7 yıllık süreçte ilk risk alan şehrin Gaziantep olduğunu ifade eden Gür, “Gaziantep Üniversitesi olarak Gaziantep’teki Suriyeliler ile ilgili neler yaptık, 7 yılın hikâyesini sizinle paylaşmak istedik. 2011 Mart ayında hiç beklenmedik bir şekilde Arap Baharının Suriye’ye yansımasıyla durdurulamayacak şekilde katliamlara dönüştürüldü ve doğal komşu sınırımız 950 km mesafe içerisinde biz Kürt, Türkmen, Arap, Çerkez demeden mazlum olan herkese kucak açtık. 7 yıldır millet ve vatandaş olarak gelenlere her türlü desteği verdik. Vatandaşlarımız evini, yüreğini, sofrasını açtı ve bu açan illerin en başında ilk risk alan Gaziantep şehri geliyor” dedi.

BİZ İLK RESMİ GAZETEYİ ÇIKARDIK

Gaziantep Üniversitesi olarak Arapça gazete ve dergi çıkardıklarını ifade eden Rektör Gür, Gaziantep Üniversite’nin her zaman öncü rol üstlendiğini kaydetti. Gür, “Arapça eğitim programı özellikle Suriye ve Filistin için gündeme gelince diğer sekiz bölge üniversitesi bu işe soyunamadı. Gaziantep Üniversitesi bu işe girdi ve başardı. Hâlihazırda şuanda Suriyeli 800’ün üzerinde üniversitemizde eğitim gören 12 programda öğrencimiz var. Kamplarda ve bölgelerde yapılan bu kadar iyiliklere rağmen maalesef algıları doğru dürüst yönetemedik. Kaplar başta olmak üzere 100’ün üzerinde buralara Arapça gazeteler gidiyordu. Bu gazetelerin hiçbiri Türkiye tarafında çıkarılmıyordu. Uluslararası belli mihraplar tarafında Türkiye aleyhinde sürekli yayınlar gönderiliyordu. Gaziantep Üniversitesi olarak buna bir dur dememiz gerekiyordu ve biz ilk resmi gazeteyi çıkardık. Üniversitenin sorumluğunda ve aynı zamanda güvencesinde. Yaklaşık 14 aydır bu gazetemiz devam ediyor. Oda yetmez madem Ortadoğu’da temel sorunlardan birisi dini algının yanlış yönlendirilmesi o zaman İlahiyat Fakültemiz burada bir sorumluluk yüklenerek tematik özel konular olan Arapça ve Türkçe yayınlanan ilk dergiyi çıkardı. Özellikle dergimizi gazetemizi tanımanızı istiyorum. El Aljamia (Camia) gazetesi Arapça ve Türkçe basılıyor. Temelde Arapça. Türkçe kısmı basımına gelecekte başlanılacak. İlahiyat Fakültemiz tarafından Arapça olarak yayınlanan ilk bilimsel hakemli dergi olma özelliğini taşıyan İlahiyat Akademi Dergisi de, uzmanların kaleminden Türkiye’nin tartışma konusu birçok meselesiyle ilgili yol gösterici değerlendirmelere yer veriyor. Dergimiz ve gazetemiz dışarıdan hiçbir kuruş almadan, dışarıdan hiçbir insan kaynağı kullanmadan, teknik alt yapıya dışarıdan ihtiyaç duyamayan sadece ve sadece kendi üniversitemizin imkânlarını kullanarak bunu yapıyoruz.”

İLK BİZİMLE BAŞLADI

Gaziantep Üniversitesi’nin ‘İlklerin Üniversitesi’ olmaya devam ettiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, üniversite olarak Suriye’den göç eden gençlerin eğitimlerinin devamı için örnek adımlar attıklarını dile getirerek, “Madem biz Suriye’de güvenlikli bölgeler oluşturduk o halde bu güvenlikli bölgelerde asayişten posta hizmetlerinden milli eğitimden hukuk sisteminde bütün yapıları oluştururken yükseköğretimsiz olmazdı. Bunu da yine Cumhurbaşkanımızla görüşmelerden sonra orada yükseköğretimin cazibesini oluşturmak ve lise eğitimini özellikle teşvik etmek için ve artık Suriye’de kalmaları için Türkiye’de eğitim değil yerinde eğitim vermeyi teklif ettik ve bakanlar kurulu Kararı ile Cerablus’ta Meslek Yüksekokul açıldı. Türkiye’nin ilk ve tek yurt dışındaki üniversite. Ve şimdi Strasburg’da Marmara Üniversitesi’nin bir İlahiyat Bölümü açıldı. İlk bizimle başladı. Dolaysıyla Gaziantep Üniversitesi olarak ilklere her zaman adayız. Tabi ki risk almaktan korkmuyoruz. Elbette ki bunları yaparken bazen ufak tefek mevzuat hataları olabilir. Ama biz iyi niyetle yolumuza devam ediyoruz” dedi.

GÖÇ ENSTİTÜSÜ’NÜN İLK KİTABI

GAÜN Göç Enstitüsü’nün ilk yayını olan Gaziantep’teki Suriyeliler adlı eserin ilgili tüm birim ve kişilere gönderileceğini belirten Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “Yıllardır göç konusu üzerinde araştırmalar yapıyoruz. Anadolu coğrafyası göçün sürekli sıkıntılarını yaşıyor. Ama doğru raporlandırmak ve alt yapı imkânlarını doğru kullanmadığımız için çalışmalar nedense bizim ham verilerimiz alınarak yurt dışı kaynaklı raporlar üzerinde yürütülüyor. Biz burada bu sıkıntıları yaşıyoruz. Gaziantep Üniversitesi olarak çok büyük bir gücümüz var ve bunları sahaya sürerek doğru ve kaliteli çalışmalar yapalım ve raporlandırmayı da biz yapalım. Gaziantep Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nün Suriyeli araştırması, Göç Enstitüsü tarafından Türkçe Arapça ve İngilizce olarak kitaplaştırıldı. Bu kitap Göç Enstitüsü’nün ilk kitabı. Araştırmamız, toplumda Suriyeli misafirlerimizin ülkelerine dönme düşünceleri ve suç sayısını artırdıkları gibi birçok mesnetsiz iddiayla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı” dedi.

BİN 824 SURİYELİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Göç Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mehmet Nuri Gültekin, Doç. Dr. İbrahim Giritlioğlu ve Doktor Öğretim Üyeleri Yücel Karadaş, Muhsin Soyudoğan, Şenay Leyla Kuzu, Sinan Tankut Gülhan, Mustafa Doğanoğlu, Ayşen Utanır, Çağrı Arslan ile Uzman Nur İncetahtacı yönetiminde gerçekleştirilen ve yaklaşık bir ay süren araştırmada Türk ve Suriyeli öğrencilerin gönüllü olarak görev aldığını belirtti. Rektör Prof. Dr. Ali Gür, araştırmada, Gaziantep’teki 190 mahallede oturan 129 hanenin, bin 824 bireyiyle yüz yüze görüşülüp kendilerine 79 soru yöneltildiğini kaydetti.

SUNUM YAPTI

GAÜN Öğretim Üyesi ve Göç Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mehmet Nuri Gültekin, Gaziantep Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nün Suriyeli araştırması, Göç Enstitüsü tarafından Türkçe Arapça ve İngilizce olarak kitaplaştırılan çalışma üzerine sunum yaptı. Yaptığı sunumda Gültekin şu bilgileri verdi:

ÜLKELERİNE DÖNMEK İSTİYOR

Son dönemde en çok tartışılan ve merak edilen sonuçların başında Türkiye’deki Suriyelilerin geleceği var. Araştırmada, Gaziantep’teki Suriyelilere ülkelerine dönme niyetleri sorulmuş ve yüzde 56’sı uygun şartlar oluştuğunda dönme niyetinde olduklarını beyan etmiş, yüzde 13’lük bir bölümü ise başka bir ülkeye gitme yolunda görüş bildirmiştir. Ankete katılanlardan sadece yüzde 3.6’sı Türk vatandaşlığı aldığını, yüzde 9’u başvuru sürecinin devam ettiğini beyan ederken yüzde 35.9’u ise kesinlikle vatandaşlık başvurusu yapmayı düşünmediğini açıkladı.

SURİYELİLER SUÇU ARTIRMIYOR

Son dönemde bazı kesimlerce Suriyelilerin kriminal olayları tırmandırdığı ve suç işleme oranının arttığı yolundaki iddiaları var. Oysa, Gaziantep’te yaşayan Suriyelilerden yüzde 81’i ne mahkeme, ne de karakola gitmemiş. Çeşitli nedenlerle gidenlerin oranı ise toplam nüfusun yüzde 19’u kadar ki bunların da 69.5’i resmi evrak işlemleri için gittiklerini beyan ediyor. Yüzde 21.2’si davacı olarak, yüzde 6.5’i davalı sıfatıyla, yüzde 2.8’i ise tanık olarak mahkeme ya da karakola gittiğini belirtiyor. Bu araştırma, Gaziantep’teki Suriyelilerin asayiş olaylarıyla özleştirilmesi gibi genel tutumun tutarsızlığını ortaya çıkarıyor. Başka bir değişle, Suriyelilerin mevcut durumuyla bir asayiş meselesi ortaya çıkardığı yolundaki iddiaların mesnetsiz olduğunu teyit ediyor.

ÇETİN KARABIYIK

#

19 Eki 2018 - 00:00 - Yaşam

Son bir ayda gaziantepgunes.com sitesinde 72.997 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Güneş Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Güneş Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Güneş Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Güneş Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.