Seçimde oy nasıl kullanılacak?

24 Haziran yani yarın Türkiye, kritik bir seçim için sandık başında olacak. Yarın seçimde, oylar farklı verilecek. Bu yüzden seçmen “Yalnızca ittifaka oy atılabilir mi? Hem ittifaka, hem de bir partiye oy kullanabilir mi? Oy nasıl kullanılır? sorularının yanıtını merak ediyor. Detaylar haberimizde.

Türkiye yarın, kritik bir seçim için sandık başında olacak. Erken seçim tarihi 24 Haziran 2018 olarak açıklandığından beri tüm Türkiye'nin tek gündemi bu seçim. Yarın, Cumhurbaşkanı ve 27. dönem Milletvekili Genel Seçimi için, iki ayrı pusulada, ayrı ayrı oy verilecek. Bu seçimde bir takım ilkler, yenilikler ve düzenlemelerde seçmeni bekliyor olacak. Hem bu düzenlemeler, hem ittifaklar seçmenin kafasını karıştırdı. Bu nedenle seçmenin aklında 'Oy nasıl kullanılacak?' 'Oy pusulası nasıl geçerli geçerli veya geçersiz sayılacak?' 'Hem ittifaka hem partiye oy verilebilir mi?' 'Yalnızca ittifaka veya partiye oy atılabilir mi? ' gibi sorular var. Hadi gelin, sizler için derlediğimiz oy nasıl kullanılır kılavuzuna bakalım. Yarın oy kullanmadan evvel, bunları bilmeniz, olası herhangi bir sıkıntının önüne geçecek...

24 Haziran seçimlerinde bazı yenilikler seçmeni bekliyor demiştik. Bunlardan biri oy pusulalarında artık mühür bulunmaması. Üzerinde Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan pusulalar, üzerinde mühür bulunmasa dahi, geçerli sayılacak. Bu seçimde bir yenilik daha seçmeni bekliyor.

Bir diğer yenilik 'Pusulaların üzerinde birden fazla mühür basılabilmesi.' Daha önce oy pusulaları üzerinde birden fazla mühür olduğunda geçersiz sayılıyordu. 24 Haziran seçimlerinde ise hem ittifak hem partiye ayrı ayrı oy verilebileceğinden, bu durum ortadan kalkıyor. Bu durum seçmende bir takım kafa karışıklıklarına neden oldu. YSK bu bu karışıklığın giderilmesi adına bir kılavuz yayınladı. Bu kılavuzda oyların hangi durumlarda geçerli hangi durumlarda geçersiz sayıldığı durumları anlatılıyor.

#

23 Haz 2018 - 00:00 - Yaşam

Son bir ayda gaziantepgunes.com sitesinde 67.182 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Güneş Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Güneş Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Güneş Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Güneş Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.