İddiamız üniversite şehri olmak

SANKO Üniversitesi 2017-2018 akademik yılı açılış töreni gerçekleştirildi. Gaziantep’in hedefine ulaşmasında SANKO’nun öneminden bahseden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep bir ekonomi ve sanayi şehri, Gaziantep bir kültür ve turizm şehri olma yönünde önemli bir yol aldı. Gaziantep’in bir iddiası daha var üniversiteler şehri olmak. SANKO’nun bu alanda yatırım yapması, insana yatırım yapması bu hedefimiz ve şehir açısından, şehrin rekabet gücü açısından çok önemli.” dedi.

GÖREVİ BİLİMSEL GELİŞMELERİN MERKEZİ OLMAK

Gaziantep’teki üniversitelerin bir amacı olduğunu söyleyen Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyetinin güçlü ve gururlu duruşunu destekleyecek alt yapıları ve iş gücünü üretmek. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin merkezi olmak görevi var. Halktan, şehirlerden kopuk ülke ve milletin dertlerinden ve değerlerinden kopuk üniversitelerin ne kendi öğrencisine ne de ülkeye bir faydası olmadığı açıktır. Şehirlerin rekabeti yaşadığımız zaman diliminde ülkelerin rekabetinden çok daha önemli bir noktaya geldi. Şehirlerin rekabetinin farkındalığının ön plana çıkmasında üniversitelerin yeri çok önemli. Gaziantep’in dünyada en rekabetçi 7 şehirden biri olduğu tescillendi. Gaziantep’te her alanda menkıbeler, başarı hikayeleri var. SANKO ailesi 3’üncü kuşak sanayicileri yetiştirdi. Bizim Organize Sanayimizde öyle başarı hikayeleri var ki 1000’in üzerinde sanayiciyle biz Türkiye’de 5’inci ihracatçı olduk. Bu yıl da bunu perçinliyoruz, geçen senenin tesadüf olmadığını gösteriyoruz ikinci defa 5’inci oluyoruz. Ticaret, cesaret, maharet sırdan ibarettir.” şeklinde konuştu.

CUMHURİYETİ SİZLER YÜKSELTECEKSİNİZ

“Her olumsuzluktan bir başarı hikayesi çıkarabilmektir Gaziantepli olmak.” diyen Yerlikaya; “Diğer kentler tarafından parmakla gösterilen Gaziantep en olumsuz süreçte yaşarken kişisel, toplumsal mutluluğunu, çalışma azmini, heyecanını kaybetmeyen bir şehir oldu. Geçmişten bugüne bunu yapmıştır Gaziantepliler. Böyle bir şehirde siz yükseköğrenim görüyorsunuz, şanslısınız. İlim ve teknolojide dünyadaki sayılı devletlerden birisi olmanın yolu bu sıralardan geçiyor. Cumhuriyeti biz kurduk onu yüceltecek olanlar sizlersiniz, üzerinizde cumhuriyetin kuruluş iradesinin emaneti var.” ifadelerini kaydetti.

ARTIK ŞEHİRLER YARIŞIYOR

Belirlenen hedeflere ulaşmak için dünyayı iyi okumak gerektiğinin altını çizen Fatma Şahin; “Gaziantep bir ekonomi ve sanayi şehri, Gaziantep bir kültür ve turizm şehri olma yönünde önemli bir yol aldı. Gaziantep’in bir iddiası daha var üniversiteler şehri olmak. SANKO’nun bu alanda yatırım yapması, insana yatırım yapması bu hedefimiz ve şehir açısından, şehrin rekabet gücü açısından çok önemli. Beşeri sermayeyi kuvvetlendirmediğimiz zaman hiçbir hedefimize ulaşamayız. Dünyayı çok iyi okumamız, dünyadaki gelişim ve değişimi çok iyi anlamamız gerekiyor. Artık şehirler yarışıyor, bireyler, devletler, toplumlar büyük bir rekabet içerisinde. Şehirler yarışında şehrin güçlü taraflarını, zayıf taraflarını bilimsel analizlerle koymamız ve geleceği buna göre inşa etmemiz gerekiyor.” dedi.

BU BÜYÜK BİR POTANSİYEL VE SERMAYE

Ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir kalkınma için yeterli olmadığını bütün dünyanın gördüğüne işaret eden Şahin; “Buradaki eksiğimiz insani kalkınma, çevresel kalkınmayı da birlikte bir bütün olarak bakamadığımız zaman ‘dünya nereye gidiyor’ sorusunu soruyoruz. Bunun cevabını verebilmemiz için insani kalkınmayı merkeze almamız gerekiyor. Bunun için birinci şart yetişmiş bireyler, eğitim. İkincisi ise sağlıklı ortam, sağlıklı vücut, sağlıklı kafa yani ruhen ve bedenen sağlıklı bir birey olarak geleceğe hazırlanması gerekiyor. Tam da burada bu üniversite ve sizlere çok iş düşüyor. Türkiye’de tıp dünyası bu anlamda büyük bir rekabeti yönetiyor ve dünyadaki bütün gelişmeleri başa baş takip ediyor. Bu alana şehrimin, ülkemin en iyi yetişmiş genetik olarak kabiliyeti, kapasitesi en iyi olan kişiler hazırlanıyor. Hepimizin doğuştan gelen kabiliyeti ve kapasitesi var ama kafası en iyi çalışan çocuklarımızı tıp dünyasına hazırlıyoruz. Bu büyük bir potansiyel ve sermaye.” ifadelerine yer verdi.

BUNU SANAYİDE BAŞARAMADIK

Fatma Şahin sözlerine şu şekilde devam etti; “Tıp dünyasında teori ve pratik birleşiyor. Bunu sanayide başaramadık. Sanayi üniversite işbirliğinde yapacağımız çok iş var. Makineleşme ve yüksek teknoloji hedefimizde hala almamız gereken yol var. Tıp dünyasında buradan çok daha iyi durumdayız. Buradan yetişmiş insanın en önemli şey olduğunu bize gösteriyor. Sizinle övünüyoruz, onur duyuyoruz. Sizler bizim geleceğimizsiniz. Bütün üniversitelerimizde yoğun bir şekilde sosyal proje üretiyoruz. İyi doktor olmak çok önemli, çok kutsal bir meslektir. Yanına iyi insan olmak ve sosyal sorumluluk anlayışını özümsemediğimiz zaman birçok noktada zayıf kaldığımızı görüyoruz. Şehirle ilgili yapılacak her şeyde biz sizin hizmetinizdeyiz. Bize bu konuda getireceğiniz her projeyi, kendi görev alanımız içerisinde yapmaktan büyük bir mutluluk duyacağım. Rekabeti yönetelim ve sonunda da sizler en önde olun ve ülkemizi ve şehrimizi temsil edin. Gelecek sizinle inşa edilsin.”

TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Eğitim öğretim yılının tüm öğrencilere hayırlı ve uğurlu olmasını dileyen SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı ise; “Bugün üniversitemizde bin 106’sı lisans, 35’i lisansüstü olmak üzere toplamda bin 191 öğrenci ile eğitime başlayacağız. Afiliasyon işlemini gerçekleştirdik bu şekilde artık üniversitemiz ve Sani Konukoğlu Hastanemiz müştereken birlikte çalışmaya başlayacaklar ve hastanemiz de üniversite hastanesi özelliği kazanacak. Dışardan bir yazlım firmasından satın aldığımız bilgi işlem sistemindeki aksaklık ve yetersizliklerden dolayı kendi öğrenci bilgi işlem sistemimizi kurduk. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik biyolojik ve biyomedikal tezli yüksek lisans programımızın kurulum iznini aldık, Şubat ayı gibi ilk öğrencilerimizi alacağız. 23 Akademisyeni kadromuza kattık ve 7 araştırma ve öğretim görevlisi arkadaşımız göreve başladı. İlk kez bu yıl kendi üniversitemizden 3 öğretim görevlisi, 3 yardımcı doçent 2017 YÖK sınavında başarılı olarak doçentlik konumuna yükseldiler. Tıp Fakültesine ağırlaştırılmış bir İngilizce programı koyduk. Bu yıl ilk yerleştirmelerde 4 bölümümüzde de yüzde 100 oranını yakalayarak Türkiye 2’incisi olduk. Bölgenin, Türkiye’nin ve hatta Ortadoğu’nun en iyi üniversitesi ve hastanesi olmak için çalışmalarımız devam ediyor. 18 öğretim görevlisi ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yeni kampüs alanlarımızın çalışmalarına başladık bu sene içinde hızla inşaatına başlayacak.” dedi.

Program, Prof. Dr. Mahmut Atıf Berkman'ın verdiği ilk dersin ardından sona erdi. Törende, üniversiteye yeni katılan ve unvanları yükselen öğretim üyeleri cübbe giydi.

BİLGE ÜLKE GÜZEL

#

21 Kas 2017 - 00:00 - Yaşam

Son bir ayda gaziantepgunes.com sitesinde 67.182 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Güneş Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Güneş Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Güneş Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Güneş Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.